Boligbirding
Boligbirding 2022
Boligbirdings fjerde sæson er allerede godt i gang. Især Fyn og SØJ er kommet godt fra start med henholdsvis 95 og 44 deltagere allerede – og et stykker mere er på vej! Vestsjælland plejer - som fadder til projektet (Bolgbirding blev ”opfundet” af Carl Johan Corneliussen i 2014) – at være med, men i år er vi noget bagud med pt 17 deltagere. Vi kan forhåbentlig gøre det en del bedre – det kan vi kun gøre, hvis du sørger for at melde dig til. Hvis vi får mindst 10 deltagere i hver af vore 6 kommuner, bliver der mulighed for at undersøge, om der er forskel på trækfuglenes ankomst i den sydlige og nordlige del af vores område. Med mindst 30 deltagere i en kommune, kan vi sammenligne med andre kommuner (med over 30).
For at fremme projektet vil vi meget gerne have en lokal kontaktperson i hver kommune – en opgave for dig?
Mange af vores deltagere er trofaste fra år til år. Det er en rigtig fornøjelig ting at følge med i hvilke fuglearter, der passerer forbi ens bolig i løbet af foråret. Du bliver overrasket over, hvor mange arter du kan registrere. Der er udarbejdet en ny intro/oversigt ”Alt om Boligbirding”.
Der er flere steder på nettet, hvor man kan følge med - f.eks. på Boligbirdinggruppen på Facebook
Boligbirding har også en blog - se her
Boligbirding regler og tilmelding:
Boligbirding løber i et halvt år. Forår fra og med 1 januar til og med 30 juni og efterår fra 1 juli til 31 december og dækker hele landet. Du kan være med til at registrere fugle og/eller andre dyregrupper.
Reglerne for deltagelse er som følger:
1) Observationerne skal indtastes i DOFbasen og de(n) aktuelle tabel(ler)/skema(er) (se vejledning).
2) Observationerne skal foretages fra boligen. Det inkluderer observationer foretaget i omgivelser nær boligen som fra haven, fra gårdspladsen eller fra altanen. Eneste krav er, at når du registrerer en fugl (art), skal du være på din matrikel. Hvis din grund er på flere 1000 kvadratmeter, skal nær boligen tages ret bogstaveligt - du bør maks være 100 m væk fra boligen (af hensyn til sammenligneligheden med andre observatører).
3) Fuglene kan både være set eller hørt, men skal være sikkert bestemt. Det samme gælder for andre dyr - fx må Ræv, Rådyr, Krondyr og diverse frøer godt være kun hørt.
4) Der må både benyttes kikkert og teleskop.
5) Der må gerne fodres.
6. En art tæller kun en gang, selv om der ses forskellige racer. Altså er eksempelvis Sydlig og Nordlig Halemejse kun én art, og sp. registreringer tæller ikke.
7) Vdr tastning af observationer i DOFbasen se Boligbirding og DOFbase regler.
8) Du kan komme med i projektet i hele perioden, men jo før du kommer i gang jo flere arter er der mulighed for. Især er det vigtigt at være med fra starten om efteråret, idet en række arter (fx Gøg, Kærsanger, Gulbug) stadig kan høre synge i de første dage af juli - herefter er de stort set umulige.
9) De sidste indtastninger skal være foretaget senest 10 juli henholdsvis 10 januar.
10) Gråsisken (Lille hhv Nordlig) er slået sammen til 1 art i dette projekt.
11) For andre dyregrupper tælle kun de arter, der kan tastes i DOFbasen.
12) Kun levende dyr tæller - så de døde mus katten slæber med hjem tæller altså ikke!
Tilmelding er nødvendig for at vi kan oprette dig i skemaet. Du bedes oplyser følgende:
1. Navn, Lokalafdeling og kommune (hvor du deltager i konkurrencen - kunne være dit sommerhus)
2. DOFbase obsevatørkode, det er den du bruger, når du logger på, for eksempel 4500LBR
3. Din Google konto user (oftest en Gmail user), hvis du har en sådanne (så du kan få adgang til skemaet).
4. Adresse eller i hvert fald postnummer.
Tilmelding sker til Lasse Braae på email: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller din lokale koordinator.
Vi “genbruger” skemaerne fremover - så hvis du har deltaget i foråret 2021 behøver du ikke tilmelding i foråret 2022 (idet du allerede har adgang).
Hjælp vdr. skemaerne kan fås hos din lokale koordinator eller LBR.
Vi ser frem til en spændende fugledyst, og håber du glæder dig lige meget som os.