Boligbirding projektet

Hvad er Boligbirding projektet?

Projektets titel er “Lokalafdelingernes fænologi og mini atlasprojekt” alias Boligbirding (BB). 

I den helt korte form er det en fænologisk mini-atlas undersøgelse, der belyser arternes ankomst og udbredelse, krydret med lidt konkurrence og andre lærerige tiltag. Det skal bemærkes, at projektet adskiller sig markant fra andre (fugle)projekter/konkurrencer ved at være helt CO2 neutral – projektet er derfor velegnet til reklamering også uden for DOF’s egne rækker. Projektet er velegnet både for erfarne og nybegyndere. Det er simpelt, nemt, spændende, sjovt og udfordrende, når man først er kommet i gang bliver de fleste bidt af det - alle er velkomne til at være med.

Din indsats

Hver deltager skal blot registrere den første observation af hver art, dels i DOFbasen, dels i et skema (en tabel). Registreringerne i DOFbasen er det primære datagrundlag. Her kan du finde alle yderligere oplysninger om den enkelte observation, og materialet gennemgår den samme kvalitetskontrol, som alle andre observationer i DOFbasen. Vi bruger kortfunktionen i DOFbasen til illustrationer af data. Da materialet i DOFbasen ikke altid er lige overskueligt, beder vi endvidere deltagerne om at taste deres observationer i et af vores skemaer. Disse skemaer opdateres løbende af deltagerne og overføres automatisk til projektets forskellige status tabeller, statistikker og grafer - du kan med andre ord følge udslaget af dine indtastninger “live” i de samlede resultater med det samme (samme princip som i Atlas III).

Dataadgang

For at sikre vores data anvender vi en login procedure til alle skemaer. Da projektet drives 100% på frivillig basis, har vi valgt at bruge sikkerheden i det system vores skemaer er baseret på (Google Docs). Du får adgang til skemaer via din Google konto - når du er logget på denne, kan du opdatere i skemaet.

Projektperiode

Projektet løber et halvt år ad gangen, og det største fokus ligger på første halvår (forårs fuglenes ankomst). Man deltager ½ år af gangen - efterårssæsonen er mest “for sjov” - lavet på opfordring af deltagere - og viser primært noget om vores vintergæsters ankomst. Vi håber, at de fleste af deltagerne finder projekt interessant nok, til at de fortsætter deltagelsen mere end en sæson. Foråret er den primære sæson. Hvis du har lyst er du også meget velkommen til at deltage i efteråret.

Mange af vores deltagere er trofaste fra år til år. Det er en rigtig fornøjelig ting at følge med i hvilke fuglearter, der passerer forbi din bolig i løbet af sæsonen. De fleste bliver overrasket over, hvor mange arter man kan registrere.

En del deltager kun i forårssæsonen, men heldigvis år efter år.

Projektets syv formål (lidt mere uddybende oplysninger i linket)

1. Udbrede kendskabet til fuglene omkring vores boliger.

2. Skabe interesse for registrering ikke bare i DOF, men også uden for DOF egne rækker.   

3. Belyse arternes fordeling både tidsmæssigt og geografisk, dels ankomsten af vores trækfugle, dels forekomsten af vinterfugle.

4. Udbrede kendskabet vedrørende brug af distribueret databearbejdning og DOF’s registreringsværktøj - DOFbasen.

5. Skabe et solidt projekt fundament til faunistiske undersøgelser i DOF i de enkelte Lokalafdelinger og meget gerne i de enkelte kommuner.

6. Give deltagerne mulighed for selv at vedligeholde deres årlige matrikel liste.

7. En simpel underholdende konkurrence for fuglefolket, der altid er friske på en dyst. Der er mulighed for mange former for konkurrence - både mellem personer og afdelinger (evt kommuner). Du må meget gerne udfordre dine venner, men du konkurrerer først og fremmest mod dig selv!

Baggrund 

Selvom Danmark er et lille land, er der regionale forskelle både mht de enkelte arters talrighed og ankomst om foråret. Den enkelte deltagers registreringer kan ses som en “stikprøve” et “tilfældigt” sted i landet. Når der er mange deltagere nok i et område (en afdeling, en kommune eller et andet veldefineret område) kan resultaterne sammenlignes med andre områder. Projektets muligheder for at afsløre nogle spændende forhold afhænger derfor helt af antallet af deltagere. Jo flere der deltager, jo mere finmaskede sammenligninger kan vi foretage. Som en tommelfingerregel - Der skal mindst 30 registreringer i hver stikprøve for at en sammenligning kan give et nogenlunde troværdigt resultat.

For at fremme projektet vil vi meget gerne have en lokal kontaktperson i hver kommune – en opgave for dig?

Styring og forankring

Det er DOF’s Lokalafdelingers fællesprojekt, der styres af en gruppe lokale koordinatorer. Projektet blev startet i Vestsjælland i 2014 af Carl Johan Corneliussen og er blevet udviklet til et samlet projekt i 2019 efter at have kørt separat i flere lokalafdelinger (KBH, NSJ og VJ) i nogle år.

Regler og tilmelding

Krav

Vores primære registreringsværktøj er (som i mange andre DOF projekter) DOFbasen. Du skal derfor have en DOFbase user. Hvis du ikke allerede har en sådan,, hjælper vi gerne med oprettelsen. Du kan også selv oprettelse en DOFbase bruger/user - Vælg ”Læs og accepter retningslinjer her”: https://dofbasen.dk/opretmig.php

Du skal taste dine observationer (i.e. mindst den 1. obs af hver art) i DOFbasen. Her har du mulighed for at kommentere den enkelte observation (fx. tidlige forekomster). Vores observationer vil blive kvalitetskontrolleret ligesom alle andre registreringer i DOFbasen. Materialet i DOFbasen bruges også til at producere kortmateriale og er din egen back up.

For at kunne formidle resultaterne her og nu, beder vi også deltagerne om at registrere den første forekomst af hver art i vores skema. For at kunne styre adgangen til skemaet, kræves der et login. Dette sker ved hjælp af din Google konto. Hvis du er logget på denne, kan du opdatere vores skemaer.

Skemaer (tabeller)

Der bruges to sæt skemaer - et pr halvår - for links til alle skemaer se undermenupunkt.

Specialtilbud: DK Fugle hele året - til den årlige matrikel liste (helt frivilligt - lavet på opfordring - kun for din egen fornøjelse).

Vi “genbruger” skemaerne  - så hvis du har deltaget i foråret 2025 behøver du ikke tilmelding i foråret 2026 (du allerede har adgang).
Hjælp vdr. skemaerne kan fås hos din lokale koordinator eller LBR

Der er flere steder på nettet, hvor man kan følge med - f.eks. på Boligbirdinggruppen på Facebook
Boligbirding har også en blog - se her

Lidt praktiske oplysning

Har du en google konto?  

Det følgende link viser hvordan det ser ud i browseren Chrome, hvis du har en sådan konto (ikonet der viser “sat på pause” oppe i højre hjørne).

Sådan opretter du Google konto.

Ved tilmeldingen får du en adgangs mail. Når du er oprettet, kan du opdatere i skemaet via ethvert link til skemaet, blot du er logget på din Google konto.

Vi har samlet alt “der er værd at vide” om projektet her:

”Alt om Boligbirding”.

PS : For at fremme projektet vil vi meget gerne have en lokal kontaktperson i hver kommune – en opgave for dig?