Ens opmærksomhed bliver vækket, når man ser på fugle.

“Birding”, som er slang for at kigge på fugle, kan i høj grad sammenlignes med det at fiske. Hvis man eksempelvis placerer sig i et fugletårn ved en sø eller blot langs kysten, kan man få timer til at gå ved blot at stå og vente og observere. Roen sænker sig, og man fordyber sig i landskabet, men kun lige indtil man får øje på noget, så stiger pulsen og spændingen melder sig. Det er en perfekt balance af at kunne tage ud i naturen for blot at slappe af og være, men uden at det bliver kedeligt.

For at forstå naturen må vi lære den at kende. Det gælder ikke blot fugle, men også insekter, blomster, træer og klima. Som brugere af naturen får vi en større respekt af at have et kendskab til det, vi bevæger os rundt i - og ikke bevæger os rundt i - for hvor meget natur har vi i det hele taget i Danmark?

Biodiversitet er på manges læber i øjeblikket, og der laves kampagner i mange kommuner for at give plads til mere vild natur og øge biodiversiteten. Hvis du føler glæden ved at høre lærken trille eller bliver glad for at se årets første sommerfugl, hjælper det til at forstå værdien af naturen. og hvorfor den er så vigtig. Ikke blot for os mennesker, men også alle andre organismer.

Sådan kommer du i gang med at kigge på fugle

Du behøver egentlig kun ganske få ting for at komme i gang med at kigge på fugle, og en nødvendighed er kikkerten. Gå i Naturbutikken [Støt Naturen - og få op til 20% medlemsrabat! (naturbutikken.dk)] på Vesterbrogade i København. Naturbutikken er en del af DOF, og de er eksperter i kikkerter og til at give råd og vejledning.

En god felthåndbog til bestemmelse af fugle er også et uundværligt hjælpemiddel på turen.
”Fugle i Felten” med utallige tegninger af fuglene i deres forskellige dragter er uhyre udbredt. Den er skrevet, illustreret, oversat og bearbejdet af fire ansete feltornitologer.
Men der findes også andre rigtig gode fuglebøger. Igen, spørg i Naturbutikken.

Supplér evt. fuglebogen med en app. DOF har lavet en gratis app, som har en oversigt over de mest almindelig fugle. Under hver fugl er der beskrivelse af kendetegn og udbredelse og sågar en lille lydfil med fuglens kald og/eller sang. Appen har desuden et kort, der viser fuglespots i hele landet og lokationer for fugletårn. Appen hedder “DOFs fuglebog” og kan hentes der, hvor du normalt henter apps.

Kom afsted!

Nu har du så kikkert, måske en fuglebog eller en app, og hvis du virkelig er forberedt, har du undersøgt hvilke steder, der er gode at kigge på fugle nær dig. Så er det bare at komme afsted!

Rigtig god fornøjelse
Bestyrelsen i DOF Vestsjælland