Tag på fugletur med DOF Vestsjælland

Hvorfor tage på fugletur?
Fugleture er en væsentlig del af foreningens program. På fugleture kan man dele sin interesse for fuglene med andre, og ikke mindst lære af mere erfarne om bestemmelse af fuglene og deres stemmer. Man lærer også noget lokaliteten, f.eks. hvor nogle af de spændende fuglearter opholder sig, eller hvor man bedst ser trækkende fugle.

Kommende ture?
I DOF Vestsjælland forsøger vi at få arrangeret ture det meste af året.  Turene annonceres på hjemmesiden, og for hver tur er der en kort beskrivelse af, hvad man kan forvente at se, samt evt. praktiske oplysninger. Turens start og forventet afslutningstidspunkt er også angivet. Selve mødestedet for start af turen er altid angivet som et stednavn, evt. sammen med koordinater, der passer til Google maps.

Hvem kan deltage?
Turene er normalt for DOF-medlemmer - uanset lokalafdeling. Nye fuglekiggere skal dog have mulighed for at finde ud af, om ture og foreningen som sådan er noget for dem.
Er man ny som fuglekigger, er man derfor altid velkommen som gæst. Så kan man prøve en eller to ture, inden man melder sig ind i foreningen.

Tilmelding?
Det er op til turlederen at afgøre, om der kræves tilmelding eller ej. I givet fald vil det stå i beskrivelsen af turen.
Vejret kan gøre det nødvendigt at aflyse en tur, og det er naturligvis kun muligt at varsle en aflysning, hvis der har været tilmelding.

Koster det noget?
Som udgangspunkt er turene gratis, men man skal selv sørge for transport til og fra mødestedet. Ture med fælles transport til fjernere liggende lokaliteter kan være forbundet med en vis betaling.

Ture med fælles transport
Langt de fleste ture foregår i vores lokalområde i Vestsjælland, men kan også arrangeres ture til spændende lokaliteter uden for Vestsjælland. Her vil det oftest være nødvendigt med tilmelding, også så der kan så arrangeres fælleskørsel. I hver bil må man så deles om udgifterne og betale til chaufføren.
Ture arrangeret til fjernere lokaliteter i bus, vil både kræve tilmelding og betaling.

Hvad skal man medbringe på turen?
Det er en rigtig god idé at medbringe en kikkert (og eventuelt teleskop) med på turen. Som begynder kan man sagtens klare sig med udstyr, der ikke ligger i topklassen rent prismæssigt.
Madpakke og drikkevarer medbringes efter eget behov. På de fleste ture vil der være indlagt pause til en kop kaffe, te eller en bid mad, og det giver samtidig lejlighed til godt samvær undervejs. Sørg for solidt fodtøj og påklædning efter årstiden og vejret.

Forslag til ture
Mange turledere afholder ture i områder, de af en eller grund kender specielt godt. Har man ideer til ture i nye områder, kan man altid henvende sig til DOF Vestsjællands bestyrelse, som vil se på mulighederne for at få arrangeret ture til området.

af Morten Jensen, aug-2021