Selvom det netop forgangne år ikke bød på megahits, så var det ikke noget dårligt år, når det kommer til sjældenheder (røde arter) eller fåtallige arter (grønne) i den Vestsjællandske fugleverden.
Af Carl Johan Corneliussen
Træksteder som Blåvand, Skagen, Gilbjerg og Stevns er svære at overhale, men vores landstribe midt i landet, er nu heller ikke dårlig. Undertegnede har kigget lidt efter sjældenheder i Vestsjælland i 2023 i DOF-basen.
Året begyndte således med Amerikansk Pibeand ved Tempelkrogsøen, så birderne havde dårligt fået nytårskrudtet ud af ørerne, før de måtte af sted. Den tøffede rundt den 1. januar mellem en masse almindelige ænder og lod sig fint se. Arten er kun set seks gange i landet de seneste fem år.
Der skulle kun gå en måned, før endnu en rød art dukkede op, nemlig Asiatisk Fløjlsand, og i mellemtiden havde birderne blandt andet kunnet muntre sig med Kongeørne og en Perleugle ved Løgtved Grusgrav. Men så kom Asiatisk Fløjlsand ved Høve Strand. En sjældenhed, som dog alligevel de seneste år har haft en forkærlighed for havet ud for Sjællands Odde og Sejerø Bugt.
Så var det mere heftigt lige før påske, da en Stellersand slog sig ned lige ud for Røsnæs spidsen. Arten er kun set fire gange i landet de seneste 10 år, og den tiltrak da også mange birdere.
Interesse var der også for en Skarveand, der dukkede op ved Hovvig, men den er en invasiv art, så den blev skudt efter et par døgn.
Rigtig mange besøgende fik Kohejren, der i november slog sig ned i flere dage ved Tjæreby uden for Korsør. Den spankulerede rundt tæt på vejen, så den var nem at studere bare med håndkikkert eller helt uden kikkert. Selv om arten hører til de sjældne, er den faktisk set forskellige steder i landet hvert år de seneste henved 10 år.
Enkelte birdere fik også hit helt for sig selv. Det gjaldt med Halsbåndstroldand ved Gyrstinge sø i april, Amerikansk Hjejle ved Flasken i september og Gråsejler ved Korshage i november. Og så dukkede en af de mange Eremitibisser også op.
Men røde arter var ikke de eneste, der viste deres sjældne fjerdragt for vestsjællænderne. De grønne ikke helt så sjældne arter var fint repræsenteret.
Aftenfalk muntrede sig flere steder og på forskellige tidspunkter.
Havfugle som Islom, Almindelig Skråpe, Sodfarvet Skråpe, Mellemkjove, Lille Kjove, Lunde og Søkonge beviste, at Korshage og kysten mod Sjællands Odde godt kan konkurrere med andre af landets gode steder, når en storm har presset de Nordatlantiske arter ind i Kattegat.
Og hvem ville ikke gerne have set Biæder, Stor Korsnæb, Sabinemåge eller Tredækker for bare at nævne nogle.
Vestsjælland kan noget med fugle. De bare opdages af en opmærksom person, der har taget turen ud i terrænet.
Nu er vi i 2024 og mon ikke, at det også kan byde på nogle fede arter og hvem ved - måske et “første for landet” hit. Det er bare at fatte kikkert og teleskop og komme ud og kigge. Og hvis man ikke lige har lyst til at tage afsted alene, så er der en stribe guidede fugleture, hvor man kan deltage helt gratis.
Skulle man så have lyst til at dele oplevelsen med andre, så de kan køre ud og se ens opdagelser, så er det en god idé at taste DOF-basen.
Godt nytår og held og fuglelykke.
Alfabetisk liste over røde arter i Vestsjælland i 2023
Amerikansk Hjejle
Amerikansk Pibeand
Amerikansk Skarveand
Asiatisk Fløjlsand
Eremitibis
Gråsejler
Halsbåndstroldand
Kohejre
Stellersand
Alfabetisk liste over grønne arter i Vestsjælland i 2023
Aftenfalk
Almindelig Skråpe
Biæder
Bjergpiber
Damklire
Drosselrørsanger
Dværggås
Gulirisk
Hvid Vipstjert Sortrygget
Hærfugl
Høgesanger
Islom
Knortegås, Sortbuget
Kongeørn
Kærløber
Lille Fluesnapper
Lille Kjove
Lunde
Lundsanger
Mellemkjove
Nøddekrige
Odinshane
Perleugle
Pirol
Rødhalset Gås
Rødhovedet And
Rødstrubet Piber
Sabinemåge
Silkehejre
Sodfarvet Skråpe
Sort Glente
Sort Stork
Steppehøg
Stor Korsnæb
Stylteløber
Søkonge
Thorshane
Tredækker