Historie om sjældne fugle 2024

En Tornskade trak mange besøgende i 2024

 I 2024 var der lidt færre sjældne hits i Vestsjælland end i 2023. Det var dog ikke noget dårligt år, og især én fugl fik folk til at komme fra nær og fjern.

 Af Carl Johan Corneliussen

 Vestsjælland har et par gode træksteder, men kæmper ellers lidt med at være toppen af poppen, når det kommer til sjældne fugle. I 2024 var den helt store attraktion på landsplan en Rødbrystet Svale ved Snekkersten i Nordsjælland. Det er første gang, den er observeret i Europa, så den trak birdere til fra mange steder, mens den ligeså venligt fløj fint rundt og lavede opvisning i flere dage. På nogle dage var der op mod 100 birdere på samme tid for at se og måske fotografere den.

Så vildt blev det ikke i Vestsjælland, men der blev dog næsten slidt en sti over marken ved Nørrevang ved Korshage, da en formentlig Turkestantornskade blev opdaget i krattet en novemberdag. Den var også venlig at blive i området i flere dage, så rigtigt mange kunne kigge forbi. Den er noteret 160 gange i DOFbasen. Det er endnu ikke helt afgjort, om det var en Turkestan-, Isabella- eller Brun Tornskade, men næsten alle har skrevet den som Turkestantornskade eller Tornskade sp.

Turkestantornskade er de seneste 10 år ifølge DOFbasen kun set en gang før i Danmark, og det var i 2020 ved Lalandia-Dragsminde Sluse.

Samlet set blev der ifølge DOFbasen observeret tre røde arter og 38 grønne arter i 2024 i Vestsjælland. Den sidste grønne art blev en Mellemkjove så sent som den 30. december.

I 2023 var tallet ni røde arter og 38 grønne arter. Asiatisk Fløjlsand og Halsbåndstroldand var gengangere fra 2023 på den røde liste.

Kigger man på geografien er det tydeligt, at de fleste sjældne fugle ses i området ved Korshage/Rørvig og Stigsnæs/Borreby. Det kræver jo også, at der er nogle birdere, som kigger efter fuglene, og ved Korshage og Rørvig er der trofaste folk, der følger fuglelivet dagligt.

Det er da også i det område, at der udover Tornskaden var Aftenfalk, Skråper, Islom, Kongeederfugl, Brilleand, Hvidbrynet Løvsanger og mange flere.

Men Røsnæs fulgte nu godt med, for dér kunne man i løbet af året opleve Amerikansk Sortand, Pirol og Kongeederfugl.

Inde i landet blev der til gengæld opdaget Plettet Rørvagtel og Savisanger i Torpet Mose ved Ringsted og Hærfugl ved blandt andet Fjenneslev. Nogle arter var mere omkringflyvende, om man så må sige. Det gælder for eksempel Dværggås og Sølvhejre, som efterhånden er en ret almindelig hejre her til lands, og det gælder Sort Glente og Steppehøg. De to sidste tydeligvis på træk.

Vestsjælland har masser at byde på, og der var sikkert flere røde (sjældne) og grønne (fåtallige) arter i området i 2024. De skal bare opdages, og der er masser af steder i landskabet, som ikke har så mange besøgende, så det er bare med at komme derud i 2025. Pludselig sidder den sjældne fugl der.

Og du må rigtigt gerne taste dine fugle i DOFbasen. Så kan andre se, hvor der er noget at køre efter og få nogle gode oplevelser, ofte sammen med andre birdere.

Godt nytår og held og fuglelykke.

Røde (Sjældne) arter i Vestsjælland i 2024

Asiatisk Fløjlsand
Halsbåndstroldand
Turkestantornskade/Brun Tornskade/Isabellatornskade - venter endelig artsbestemmelse

Grønne (Fåtallige) arter i Vestsjælland i 2024

Aftenfalk
Almindelig Skråpe
Amerikansk Sortand
Biæder
Bjergpiber
Brilleand
Drosselrørsanger
Dværggås
Dværgværling
Fuglekongesanger
Gulirisk
Hvid Vipstjert, Sortrygget Vipstjert
Hvidbrynet Løvsanger
Hvidnæbbet Lom
Hærfugl
Islom
Kohejre
Kongeederfugl
Kongeørn
Kærløber
Lille Kjove
Lunde
Mellemkjove
Odinshane
Pirol
Plettet Rørvagtel
Rødhalset Gås
Rødhovedet And
Savisanger
Silkehejre