Nu kan man høre foråret

Med de længere dage og den stærkere sol er også forårets første fuglesang og -tegn begyndt at vise sig.  Musvit, Grønirisk og Ringdue er i gang. Bliver du den første til at høre Gransanger, som efterhånden også er en forårsbebuder.

Af Carl Johan Corneliussen

Fra en svag dæmren i februar vil vi i de næste måneder opleve den årlige eksplosion af fuglesang overalt omkring os. Det begyndte stille med Musvit, der sidder ved solopgang og synger “se mig, se mig, se mig”. Så begyndte Ringdue med sin tunge “hu hue, hu hue” og sin flugt i bølger med klappende vinger. Rundt om hørtes også Grønirisk med sin knirken som en havelåge og så småt trillerne.

Forleden trommede Stor Flagspætte så hele skoven hoppede, og Dompap sad med sin vemodige dalende “fjuu, fjuu, fjuu”.

Der er ved at komme knald på fuglekoret og naturen. En kollega fortalte netop, at Rørdrummen sidder og pauker i rørskoven neden for hans hus, og ved Holmegaard Mose ved Næstved er der set Trane. De er set mange steder og ser ud til at have startet overflyvningen mod Sverige.

Sjovt nok har Solsort ladet vente på sig og kun øvet sig her i Sorø, men til gengæld gik vores lokale Jernspurv i gang forleden med sine høje spidse toner.

Om ganske få dage kan man forvente syngende Gransanger, som efterhånden er en forårsbebuder i haver og krat. Sanglærke, som jo godt nok er en vejrafhængig trækfugl, har været ude på markerne i noget tid og annonceret foråret, men Gransanger dukkede sidste år for alvor op lige efter den 15. marts. Så det er bare med at lytte. Måske er du den første til at indberette den syngende i DOF basen.

En, der også kan finde på at komme overraskende tidligt, er Landsvale. Den blev sidste år set allerede den 20. marts.

Stær er godt nok næsten blevet en standfugl nogle steder, men det egentlige rykind kommer også her fra begyndelsen af marts, små flokke og pludselig sidder den i toppen af et træ og synger ved sidste års redekasse eller redehul.

Prøv også at holde øje med Husskaderne. De har allerede nogle steder et ordentligt redebyggeri i gang.

Og i disse dage opdager man også pludselig en fugl på fortorvet vippe med sin lange hale, og så er det Hvid Vipstjert, der er tilbage.

Det hele bobler og snurrer derude, og før man får tænkt over det, så er skoven blevet grøn, og sangen er over alt.

Skulle du ikke kunne huske Gransangerens “tjif tjaf tjif tjif tjaf” eller Rørdrummens pauken, så er der her et par links.

Tast meget gerne dine observationer i DOFbasen.

Rørdrum

https://dofbasen.dk/danmarksfugle/art/00950

Gransanger

https://dofbasen.dk/danmarksfugle/art/13110