Tag kikkerten med på ferie

Fuglene er overalt, så tag kikkerten med, når du skal på ferie. Det er godt at have den, når man pludselig får øje på noget usædvanligt i nye omgivelser.

Af Carl Johan Corneliussen

Sommerferien står for døren, og for mange er det en tur ud i måske ukendte områder eller i sommerhuset med sol og dasen. Det er også en tid, hvor man kan få nogle fugleoplevelser på steder, man ellers ikke lige kommer. For ude i sommerlandet ligger fuglene ikke på den lade side, selv om nogle tænker, at den vilde træktid i maj er overstået, og fuglesangen så småt forstummet.

Hvis man holder ferie i Danmark, og det er udgangspunktet for denne artikel, så er der masser at opleve. For det første er returtrækket gået i gang, og man kan opleve vadefugle dukker op i store flokke på de gode vadefuglesteder. Der har eksempelvis været store flokke af Sortklire ved Hovvig ved Rørvig.

Rejser man ned over Danmarkskortet og begynder i Skagen, så tag en smut forbi Grenen en tidlig morgen ved solopgang. Der står altid nogle og kigger. Kører man sydover, så drop ind ved Lille Vildmose. Der er de store rovfugle samt måske elg og ulv. Kør videre mod vest til Vejlerne. Det er altid et godt sted med mulighed for overraskelser. Eller kig ind i Store Vildmose og ned langs Agger Tange.

Et smut til Læsø med Rønnerne syd for Byrum er heller ikke en kedelig tur.

Syd for Limfjorden er der jo Rold Skov, hvor der kan være sjældne ugler. Fortsæt mod Vest til de store hedearealer og plantager og mod syd til Ringkøbing Fjords sydende med Tipperne. Et fantastisk engområde.

Inde midt i Jylland er der Sortspætte i skovene ved Silkeborg og mod øst kan Stubbesø på Djursland være et godt sted en tidlig morgen. Der er et godt fugletårn. Eller hvad med lidt havobs fra Sletterhage Fyr. Faktisk er Egå Engsø og Brabrand Sø helt tæt på Aarhus også et par gode steder.

Er man på Vestkysten i den sydlige del, så er en tur til Blåvand et must og fra Esbjerg og ned til grænsen er det et slaraffenland for fuglefolket. Der er vadefugle hele vejen langs kysten. Husk de ses bedst, når højvandet er i gang, for da løber de ind mod kysten med vandet. Inde i landet er der moser og skov med Trane og Mellemflagspætte. På Rømø er der Hvidbrystet Præstekrave.

Er man på Fyn skal man unde sig en tur til Gyldensten og de inddæmmede områder. Glem heller ikke en tur til Fyns Hoved. Eller et smut til Brændegård Sø. På Langeland er det også et must at kigge forbi Dovns Klint og Keldsnor. Et i øvrigt godt træksted for efterårstrækket.

Ovre på Sjælland igen kan man jo starte med Vestsjælland og Korshage og Flyndersø helt i nord. Altid et besøg værd til lidt havobs og engfugle.

Hovvig syd for Rørvig er godt til returtrækket og kan byde på overraskelser. Videre mod syd dukker Korevlerne og Sanddobberne op. Så er der altid godt på Røsnæs med både hav- og engfugle samt trækkende småfugle i krattet. Tissø byder på rovfugle og vadefugle, og Lejodde og sø kan være godt for returtrækket.

Ved Skælskør er der Borreby Mose, som er et vidunder af fugleliv, og fortsætter man derfra mod syd, så kig til Møn, der altid er et godt sted og også har Nyord ved sin side med et meget godt fugleliv.

På Lolland er der blandt andet Maribosøerne og Hyllekrog, der er godt for træk.

På Falster er der ikke mindst Gedser Odde, og der har DOF også en fuglestation med ringmærkning. 

Er man i Nordsjælland er der ikke langt til Holløse Bredning eller Arresø, ligesom der altid er havfugle at kigge på.

Er man på ferie i København, så tag ud på Vestamager. Der er altid en masse vadefugle, rovfugle og desuden sangfugle i Pinseskoven. Videre mod syd for byen dukker Vallensbæk enge op og Ølsemagle Revle. Videre derfra er Stevns altid spændende, og der er også Vandrefalke at kigge på. Ligesådan er Feddet ved Præstø godt. Begge steder er gode til efterårstræk.

Er det Bornholm, der har trukket feriekortet, så mangler der heller ikke noget. Almindingen, Paradisbakkerne og ikke mindst Hammeren er gode steder at besøge. Og Ertholmene med Christiansø er noget helt specielt også for fugle. Udover de ynglende Ederfugle, så er øerne et sted, hvor småfugle gerne dumper ned og raster. Det var der, at Sinkiangløvsangeren blev fundet for nogle år siden.

Når alt det er nævnt, så kan man nogle gange også være heldig og opleve strejfere. Fugle, der måske er kommet lidt på afveje og tøffer rundt i Danmark. Gribbe for eksempel eller en Dværgskarv eller en Hvidskægget Terne.

Hold øje på www.dofbasen.dk og tast gerne i DOFbasen, hvis du har adgang til det.

Uanset om man sidder på en hotelaltan, i et sommerhus eller hjemme i haven, så er der fugle, og det er fint at taste dem i DOFbasen uanset, hvor man er, og hvilke det er. Selv midt i København er der mange forskellige arter.

Ferietid kan også være fugletid. 

God sommer