Nu er det tiden, hvor det bliver koldt, blæsende og mørkt, men det er også sæsonen, hvor gæsterne nordfra dukker op. Lige sådan kommer de, som har stillet kompasset forkert, og dumper ned hos os.
Af Carl Johan Corneliussen
For fuglefolket er efteråret og vinteren næsten lige så spændende som foråret. Nu er alle vores sommergæster trukket sydpå og flyver rundt i varmen og muntrer sig. Til gengæld har vi så besøg af arter, der trækker ned til os og væk fra sne, kulde og mangel på føde i de nordligste egne af verden.
Det er bare med at komme ud og se dem. De gemmer sig derude.
Tag nu for eksempel Kongeederfugl, Asiatisk Fløjlsand og Amerikansk Sortand. De er set i den seneste tid i Vestsjælland.
Røsnæs spidsen og Isefjorden samt langs kysten mod Sjællands Odde er gode steder. Der er set Amerikansk Sortand og Kongeederfugl ved Røsnæs mellem de flere tusinde rastende fugle ud for kysten. Står man ved Skansehage, så ligger der i øjeblikket af og til op mod 8000 Ederfugle, og mellem dem er der flere gange set Kongeederfugle.
Høve Strand er stedet for Asiatisk Fløjlsand. Lidt uden for Vestsjællands område har der været Thorshane på Møn.
De mindre fugle er også dukket op. Tager man for eksempel til Lejodde, som jo snart gøres til naturpark, så er der set Snespurv.
Der er flere gange observeret Krognæb. Flest gange i Skagen.
Lille Korsnæb har også indfundet sig mange steder i landet, også i Vestsjælland.
Stormfuglene fra Norskehavet
November og december er også tiden for en god frisk storm, og der er ikke noget som en tur til de nordlige kyster ved Kattegat, når det rigtigt rusker fra nordvest.
Det har det gjort nogle gange allerede i dette efterår, og så er det bare at stå klar, for så er det tid til Skråper, Lunde, Søkonge og i nogle tilfælde Stormsvaler.
Bare her i den seneste tid er der netop set Sodfarvet Skråpe, Lunde, Søkonge og en del Alkefugle i fuld fart forbi kysterne mod vest og videre ud i Norskehavet igen. Men tag skitøjet på. Det kan være hulens koldt at stå i blæsten og skue over havet.
Fejl med kompasset
I nogle få tilfælde kan man også være heldig på denne tid, at der dukker fugle op, som har kuk i det indre kompas. Det kan betyde nogle super fede hits, som tiltrækker mange birdere. Her i efteråret kan især nævnes den mulige Turkestantornskade ved Korshage. I skrivende stund er der over 200 indtastninger af den fugl.
En anden, som nok er kommet på afveje, er den Bjerghortulan, som hoppede rundt i Hareskovby i slutningen af oktober. Et hit, der også fik rigtigt mange til at kigge forbi det stille boligkvarter. Den er indtastet 231 gange i DOFbasen.
Når landet får den slags hits, så skriver finderen gerne en beretning om fundet på netfugl.dk. Der er links herunder til begge disse to.
Den slags fund viser, at det netop ikke altid er, hvor man regner med at finde den sjældne fugl, at den dukker op. Det kan godt være midt i et villakvarter. Det er ikke nødvendigvis, når man står i fuld feltmundering midt i en øde mose, at de store hits dukker op. Vær vaks også hjemme ved boligen.
Så selv om det er den mørke og kolde tid nu, er der faktisk mulighed for store oplevelser i felten. Og man kan jo glæde sig over, at man ikke behøver stå så tidligt op, som midt i juni. Det er bare at komme af sted med kaffe og kanelgifler. Der venter hyggelige stunder derude med gode oplevelser og som regel en god sludder med en anden birder.
Skriv meget gerne dine observationer i dofbasen.dk, så kan andre blive inspireret til ture, og dine observationer kan indgå i fugleforskningen på langt sigt. På den måde er vi alle sammen en del af et stort citizen science projekt. Det kan også noget. God fornøjelse og held og fuglelykke.
https://netfugl.dk/artikler/3275/findeberetning-af-tornskade-sp
https://netfugl.dk/artikler/3265/ny-fugleart-for-danmark-maaske