Du behøver faktisk næsten ikke andet end at kigge ud ad vinduet for at være med. Men det bliver nok sjovere med en kikkert, og hvis du fodrer. Måske er du den, der spotter en ualmindelig overvintrende fugl.
Af Carl Johan Corneliussen
Boligbirding er en super hyggelig måde at følge fuglene og samtidig sammen med mange andre fuglekiggere kortlægge fuglenes verden fra boligen. Mange tror måske, at man skal ud i naturen med gummistøvler og teleskop for at få en stor eller særlig oplevelse med fuglene, men det er slet ikke nødvendigt. Man kan opleve rigtigt mange fugle fra boligen og ved at deltage i Boligbirding, kan man gøre det sammen med andre og måske konkurrere lidt på, hvem der får flest arter. Faktisk bliver der også spottet rigtigt sjældne fugle på foderbrætter af og til.
Man skal huske på, at fuglene jo altså flyver rundt, så måske dumper en spændende fugl ned i haven, eller den flyver hen over boligen. Undertegnede har oplevet både Rød Glente, Fiskeørn og Havørn over boligen, og midt om vinteren både Munk og Jernspurv på foderbrættet.
I det seneste år er også Sølvhejre dukket op i de kolde måneder, og man studser lige, når det, der ligner en overflyvende Fiskehejre, er en Sølvhejre. Og så er der Silkehalerne. De er almindelige i Nordsjælland om vinteren, men næsten sjældne i Vestsjælland. Undertegnede havde en i naboens birketræ forleden. Det var den første i fem år.
Boligbirding koster ikke noget at være med i, og reglerne er helt enkle. Man må fodre, bruge kikkert og teleskop og skal bare taste i et skema, hvor man også kan se alle de andre deltagere og på den måde konkurrere. Man kan deltage alle steder fra i landet.
Fuglene skal bare observeres fra boligen forstået som den nærmeste have eller altanen eller bare fra boligens vinduer, hvis man bor i lejlighed uden altan.
Med Boligbirding er du også med til at give et billede af udviklingen i naturen, for når alle de indtastede data bliver opgjort, kan den ansvarlige lave en masse opgørelser og kurver, som over årene viser, hvordan naturen har det. Enhver bolig ligger jo på en måde i naturen.
Boligbirding drives af Lasse Braae, der i en årrække var formand for DOF Vestsjælland. Det kører hvert halve år, og det betyder, at fra nytår kører første halvår 2024.
For at være med skal man bare have en gmail og sende navn, adresse og kommunenavnet man bor i til Lasse Braae. Desuden skal man have et DOFbase bruger-id.
Lasse Braaes mail er lb@rfst.dk
Vi håber, du vil være med.