Varm vinter gav tidlige forekomster

Trækket er i gang, men faktisk lidt tidligt. Et kig på DOFbasen viser samtidig en stribe arter, som egentlig ikke burde have været her midt om vinteren. 

Af Carl Johan Corneliussen

Den seneste usædvanlige varme ser ud til at have sat gang i forårstrækket. Lige pludselig er der virkelig gang i Sanglærke, Hvid Vipstjert, Vibe, Sangdrossel, Gransanger og ikke mindst Trane. Der har godt nok de seneste år været Trane i Danmark om vinteren, men her i begyndelsen af marts ser det ud til at trækket for alvor er i gang. Det er tre uger før normen, der ligger mellem 20. marts og 10. april.

Ser man i DOFbasen fra 1. januar, så er en række arter observeret meget tidligt. Det kan måske have noget at gøre med den usædvanligt varme vinter, som TV2Vejret skriver om her:

 

Vinteren fortsætter vild statistik - TV 2 - TV 2 Nyheder

Vinteren fortsætter vild statistik. Danmark er sammen med resten af Europa et af de steder i verden, hvor opvarmningen som følge af klimaforandringerne går allerhurtigst.

Gennemsnitstemperaturen har i vinter været plus 3,3 grader. Det er den 14. vinter i træk med plus i gennemsnit.
Og det kan måske være en af årsagerne til, at der har været en del "lyseblå" indberetninger i DOFbasen.

Tag Rørhøg. Den er set helt fra begyndelsen af januar og en række gange siden. Kigger man i værket "Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019", burde den først komme i marts.

Hvid Vipstjert er begyndt at dukke op fra januar. Det kan forekomme, men det er dog tidligt. Den burde først dukke op i marts.

Hos Vadefuglene har der helt fra januar været indberetninger om Brushane, Stor Kobbersneppe og Klyde.

De kan i sjældne tilfælde opleves om vinteren, og i vinter er de altså alle tre set. Skulle de følge normen, så var det først i marts, at de burde være i Danmark.

Hedelærke og Sorthovedet måge kan også forekomme, og det har de altså begge gjort i vinter.

Ifølge "Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019" er det i milde vintre, at de kan forekomme, og det må siges at have været tilfældet denne vinter.

Fuglenes vaner tilpasses klimaets forandringer, og i de første dage af marts med temperaturer over 15 grader er forårstrækket for alvor i gang. En varm korridor har åbnet sig, og fuglene flytter sig. Snart er det yngletid.

Og igen skal det repeteres, at du rigtigt gerne må notere i DOFbasen, hvilke fugle du ser. Det giver andre tip om, hvor der er fugle, og i sidste ende, kan det give informationer, der kan bruges i forskningen.

Held og fugle lykke derude.